Beschikbaar

Kinderen hebben er last van als ouders een stressvolle baan hebben met hoge werkdruk en lange werkdagen, is de uitkomst van een onderzoek. Dat leek mij een open deur. Als ouder kun je er minder voor je kinderen zijn omdat je druk bent met je eigen stress. Daartegenover zag ik een filmpje van Green Evelien waarbij beide ouders slechts twee dagen werken. Hierdoor kunnen zij meer tijd met hun kinderen doorbrengen. Het gaat hier wat mij betreft niet om de discussie of je veel werkt en je kind naar de kinderopvang brengt, maar om de kwaliteit van het contact met je kind. Lukt het je om echt aanwezig en beschikbaar te zijn voor je kind?

Eén dag minder

Sommigen hebben daar een kortere werkweek voor nodig. Onlangs verscheen deze column in de krant over de vierdaagse werkweek. Er zouden vijf voordelen zitten aan een dag per week minder werken. Dit werd direct opgepikt in Nederland, onder andere de Metro schreef er een artikel over. Dit is niet voor het eerst dat er gesproken wordt over een vierdaagse werkweek. In 2015 vatte de PvdA ditzelfde idee op. Interessant vind ik dat de vraag wordt gesteld wie dat gaat betalen. Green Evelien lost dat op door haar levensstijl te veranderen. Niet gek gedacht, want laten we realistisch zijn: we kunnen niet alles hebben. En waarom zou het aantal uren dat je wilt werken van hogerhand opgelegd moeten worden?
Overigens spreekt dit artikel niet echt over minder werken. Het gaat eerder over je eigen tijd indelen. Het aantal uren blijft gelijk, maar dan over minder dagen verdeeld. Je maakt langere dagen, ziet je kind niet voordat je naar je werk gaat en als ze nog jong zijn, liggen ze alweer op bed als je uit je werk komt. Je bent dus eerder afwezig dan beschikbaar. Hier wordt in het artikel  niet over gesproken.

Twee uur minder

In Zweden wordt al tijden geëxperimenteerd met een 6-urige werkdag. Dit lijkt mij meer passend: korter werken in plaats van langere dagen waarin je zoveel energie verbruikt hebt, dat je bij thuiskomst niet veel energie meer over hebt voor je kinderen, hobby’s of zelfs maar (gezond) koken. Voorlopige uitkomsten van de 6-urige werkweek zijn echter dat het wel meevalt met de verschillen in productiviteit. Mogelijk gaat het vooral om het stellen van een bovengrens, bijvoorbeeld dat je boven de 8 uur per dag werken minder productief wordt. De columnist verwart echter twee zaken: het aantal uren werken en werkdruk. Het is namelijk niet gezegd dat je een hogere werkdruk hebt als je een langere werkdag maakt. Je zou zelfs kunnen redeneren dat de werkdruk hoger wordt als je minder uren per dag maakt. Dit zou veroorzaakt kunnen worden doordat je minder continuïteit biedt en daardoor meer achter de feiten aanloopt. Zeker als jij de enige in je sector bent die een kortere werkdag maakt. Alle mailtjes in de uren die worden gestuurd nadat jij weg bent, moet je de volgende dag weer verwerken.

Daarbij: het is maar waar je je effect meet: thuis of op het werk? Want als het thuis soepeler loopt omdat je meer tijd met je kinderen doorbrengt wat ten goede komt aan hun en jouw welbevinden, dan kan ik me voorstellen dat je daardoor meer energie hebt om je werk goed te kunnen doen.

Tenzij je je baan niet leuk vindt en de sfeer op het werk niet te harden is… Dan kom je alsnog – ondanks de lengte van je werkdag – gestrest thuis. En daar hebben je kinderen dan weer last van.