Mijn naam is Janneke en ik hou ervan om op een prachtige dag met veel zon de wijde wereld in te trekken. In mijn rugzak zit een stuk brood met goed beleg dat ik op een beschutte plek onderweg, tegen een boom aangeleund, geniet. Meestal heb ik een mooi boek in mijn tas, maar kom ik niet aan het lezen van letters toe. Het moment daar onder de boom, met vogel- en krekelgeluiden en het ruisen van de wind door de bladeren, trekt al mijn aandacht. En mijn hoofd zegt niks meer...

Beweging

Ik ben pelgrim, wandelcoach en orthopedagoog. Deze staan alle drie voor in beweging zijn of komen. Anders gezegd voor ontwikkeling.
Om tot ontwikkeling te komen, is veiligheid essentieel. Dit betekent dat je op eigen tempo en op eigen manier bezig mag gaan en fouten mag maken. In het besef dat iedereen deze reis maakt. Op weg naar nieuwe ervaringen en nieuwe ontmoetingen waarbij je leert en je karakter zich vormt.

Anderen over mij

Via een vriendin van Janneke werd ik getipt over het fenomeen ‘wandelcoach’. Mijn verwachting was; tijdens een wandeling is er aandacht voor dat wat me bezighoudt én ik ontvang tips hoe anders met zaken om te kunnen gaan. In de praktijk is dat zeer lonend geweest. Alleen al het eerst landen/aarden tijdens het wandelen was een eyeopener. In de hectiek van de dag sta ik veel minder stil bij hoe ik me voel en bij de start van het wandelen liep ik hier samen bewust bij stil en was ik daar opeens heel bewust van doordat Janneke me hierbij begeleidde. Janneke onthoud heel goed waar het vorige keer over ging en nodigt je uit om te delen wat je heeft bezig gehouden. Alles kan voorbij komen werk, privé, ruzies, pleziertjes etc. Ook is er ruimte voor kleine oefeningen om iets vanuit een andere invalshoek te zien of ergens dieper op in te gaan. Tussendoor een kopje thee, heerlijk. Het heeft me altijd iets gebracht. Mooi, confronterend, humor, een traan. Altijd veilig en vertrouwd. Ik raad Janneke zeker aan als wandelcoach! Als ik in beweging ben tijdens gesprekken praat ik op de een of andere manier vrijer dan een zittend gesprek, en dat is heel prettig.

Danny Vermaak

_______

Vanaf het moment dat ik aan kwam lopen en ik Janneke zag, had ik al een vertrouwd gevoel bij haar. Ik voelde mij direct bij haar op mijn gemak. Bij Janneke kwam ik echt tot rust terwijl ik vaak nog 5min daarvoor aan kwam sjezen. Dat heeft volgens mij ook met de opbouw van de wandelingen te maken. Ze kijkt wat nodig is voor dat moment.

Tijdens het wandelen kwam Janneke steeds met nieuwe oefeningen en ideeen, waarvan ze ook bij mij checkte of ik daar open voor stond. Ik waardeerde dat aangezien ik continue het gevoel had dat ze bezig was met mijn leervraag.

Het meeste wat ik heb gewaardeerd aan Janneke is haar eerlijkheid, oprecht zijn en het voorhouden van een spiegel. Ik ben zelf vrij eigenwijs en kan vast zitten in mijn eigen denkpatronen. En toch bevraagt Janneke, zonder oordeel, of ik het ook vanuit een ander perspectief kan bekijken. Dat is echt niet altijd prettig om te horen voor jezelf, maar hoe cliché het ook klinkt, dat is het beste wat ze voor mij kan doen en heeft gegeven.

Caroline

 

Libelle Gezond 2019 "Janneke gaat pelgrimeren"

Geslaagde workshop St. Pieters en Bloklands Gasthuis